söndag 27 december 2009
Ronja Rövardotter
lördag 28 november 2009
Blod, död, självmord, bokbord och så Jenny
Förra helgen klev jag in på Bahaus för att få hjälp med tapeter eller målning (hade nämligen inte bestämd om jag skulle måla eller tapetsera om) men gav upp efter en stund då personalen behandlade en som den där jobbiga killen med panflöjten på tunnelbanan. Tack men nej tack. Korta svar på frågor, precis som om de tänker ”tror du jag jobbar här för att det är kul eller?”. Nej, det gick inte att få hjälp!
Istället ramlade jag in på Ica Maxi där jag snubblade på ett låg uppdukat bokbord med en massa titlar märkta ”tio kronor”. Klev mer eller mindre över bordet i jakt på ett pringlesrör och ett sexpack nödraketer, när jag i klivet upptäckte Jonas Gardells Jenny. Tio spänn, va fan, och så fastnade jag (ståendes med ett bokbord mellan benen).
Har givetvis läst Gardells En komikers Uppväxt och försökte mig på att följa med i Aftonbladets bilageföljetong av Ett ufo gör entré en gång i tiden, men vem orkar hålla reda på alla dessa bilagor. Igen såklart, så de köper boken istället. Det gjorde inte jag men jag gillar Gardell (han skriver ju sådär enkelt och stilrent) så Jenny är värd tio spänn. Den utspelar sig ett antal år efter nämnda historier – har inte läst den ännu men kommer att göra det.
Vidare fastnade jag för titeln Blod & Död av Jens Ganman. Författarens namn kändes bekant, och mycket riktigt skrev han Mess – en slags roman om sms: ande och pudelrock. Den har jag inte läst men hört talas om, så givetvis lade jag ner Blod & Död i korgen. Detta trots den urvattnade storyn om Amerikas tio farligaste kriminella (läs seriemördare) som i bästa Robinson-anda sätts på en ö full med kameror. Samtidigt delas det ut obegränsat med droger och vapen och så dränker man de stackars deltagarna i vidrigt dålig popmusik och ännu sämre skräckfilm (en jätteskärm placerad mitt på ön visar skräckfilm dygnet runt). Men, berättarjaget Dr Butterworth är dock en intressant prick och på det hela taget verkar det vara en riktigt välskriven historia – har bara läst trettiotalet sidor. Återkommer förmodligen i ämnet!
Och så har jag precis börjat med Kollektivt självmord. Den är riktigt underhållande, och jag vet inte varför jag inte läste ut den då jag påbörjade den för flera år sedan. Han har en skön stil Paasilinna – minns att Harens år var jävligt rolig. Ser fram emot finsk råbarkad humor; sköna skröna! Ja, och i tjänsten läser jag en bok med mina sjuor och en jävla massa noveller med mina åttor, så det finns ju annat att läsa också - om det skulle bli tråkigt.
Så, nu har jag ordbajsat klart – och så en fråga: när träffas vi? And by the way, jag har nu bestämt mig för att måla - det känns lättast. När jag nu ska hinna med det!
onsdag 25 november 2009
Skumtimmen - Johan Teorin
tisdag 3 november 2009
Osynliga händer utläst
söndag 1 november 2009
Sent men till sist!
måndag 26 oktober 2009
Dekadent val
När jag sedan står där med handen på Herta Muller ser jag plötsligt två böcker som placerar nobelpristagarinnan på min ”att läsa senare”-lista. Å ena sidan norrmannen Stig Sæterbakkens kalla noirdeckare Osynliga händer, som verkar intressant för att intrigen ter sig lika smutsig och dekadent som vädret i slaskiga oktober. Å andra sidan islänningen Hallgrimur Helgasons Stormland. Helgason trollband mig med sina sannslösa utläggningar i dagdrivarskildringen 101 Reykjavik för över tio år sedan (tror jag) – den boken skulle hamna på listan om jag gjorde en över bästa böcker jag läst. Kanske skulle jag omvärdera Helgasons dekadenta prosa om jag läser om den, men i minnet är det en klassiker och får så vara (men undvik filmen).
Två motsatser de här två, där den förstnämnda håller sig med korthugget hårdkokt deckarspråk och den andre raljerar om allt och inget, på ett (förmodligen) underhållande och komiskt sätt. Hur som helst – vet nu inte vilken av dessa böcker jag ska börja med men bestämmer mig för att läsa första meningen i varje och sedan ta ett beslut. Således;
Osynliga händer:
”I mer än ett dygn hade jag vetat att jag skulle besöka henne, det försvunna barnets moder.”
Stormland:
”’Förbannade jävla halvidioter’, svor Böddi tyst när han steg ut på parkeringen vid Nordvästgymnasiet.”
Ahhh, jag tror att det är avgjort: börjar med Stormland.
söndag 25 oktober 2009
Juliet, Naked
tisdag 20 oktober 2009
Ett förslag
Jag tycker att boken var grymt bra, kanske främst för att den utspelar sig på en plats jag känner igen samt kan känna igen mig och skratta med karaktärerna. Den var också ovanligt välskriven och lättläst på ett POSITIVT sätt. Jag gav den högsta betyg (japp, det var jag) och kanske var det att ta i, men vad fan .... jag är en ganska skeptisk jävel annars så varför inte låta mig vara positiv nån gång.
Således, vems tur är det och vad säger ni om mitt förslag. Fyra veckor från det att inlägget om nästa bok publiceras träffas vi - eller?
tisdag 13 oktober 2009
Bury My Heart At Wounded Knee
"Indian legislations on the desk of a do-right Congressman, Now he don't know much about the issue so he picks up the phone and he asks advice from the Senator out in Indian country".
Buffy Sainte Maries "Bury My Heart At Wounded Knee"hittar du om du klickar på denna länk!
Detta i väntan på att vår kära cirkel ska börja rulla igen!
söndag 27 september 2009
I väntan på vaddå? upptäcker jag Juliet, Naked!
Men, först, vill jag förklara varför det där sista Paulrud-inlägget inte publicerades (som om ni satt och väntade, ehhh?) vilket jag tidigare utlovat. Det beror på att jag stupade tio sidor in i Inbjudan till sorg! Insåg att jag här hade att göra med en karaktär i övre medelålderns överkant som ojade sig över att han inte vågade prata med kärringen som kom med bokbussen varannan månad. Pallade inte ännu en sån där ”jag är ensam”-historia med en man i första person medelålder.
Och så hittade jag Sara Stridsbergs Drömfakulteten på rea, och den verkar bra och allt det där men tappade fokus och kunde inte läsa. Det är väl hösten antar jag?
Men så sprang jag på den där författaren igen, i fredags. Han, vars böcker jag alltid slukat och aldrig orkat vänta på att de ska översättas utan nästan alltid läst på engelska, och det är ju också att föredra. Han har inte skrivit några dåliga böcker, även om även han haft toppar och dalar, och skriver alltid så där ledigt och lättläst fast med stil och finess. Ja, jag pratar om Nick Hornby och påstår inte heller att jag sprang på honom i egen hög (tja, låg är kanske ett bättre ordval) person men hans senaste bok fanns på biblioteket. Hade ingen aning om att Hornby kommit ut med en ny bok, så jag slet åt mig den i sån hast att kärringarna på bibblan sköt ner hakorna och tittade över glasögonen.
Har bara läst tre kapitel i Juliet, Naked men Hornby är tillbaka i god form. Den handlar om paret Annie och Duncan (runt 40) som egentligen bara har en sak gemensamt; artisten Tucker Crowe. Duncan är ett hängivet Tucker Crowe-fan, har en egen hemsida och skriver texter i forum om artisten, medan Annie börjar inse att de egentligen inte är så lika utan bara har Crowe gemensamt – och dessutom egentligen inte ens där ser saken på samma sätt.
Tucker Crowe är artisten som plötsligt, i slutet av åttiotalet, kommer ut från en toalett mitt under pågående turné och bestämmer sig för att lägga av. Sedan dess har han varken gjort musik eller haft kontakt med media, och spekulationerna om vad som hände på toaletten sträcker nu ut sig i ändlösa trådar i forum på nätet. Tja, i alla fall av ett hundratal personer, för Tucker Crowe är relativt okänd för den stora massan. Men för Duncan är han ett oförstått geni som är bättre än både Cohen, Keats och Dylan.
Boken börjar med att brittiska paret Annie och Duncan besöker New York och den toalett där allt hände. Sedan utvecklar sig en rad olika händelser, men relativt trygg i god Hornbymiljö. Och hittills känns det som en riktigt Hornbyklassiker på hemmaplan i musikvärlden, fast om den kommer upp i tidigare alsters nivå är svårt att säga.
Återkommer i ämnet, och om ni nu inte vet vad ni ska läsa eller vill få fart på läsningen så finns det alltså en ny Hornby där ute. Om ni inte läst något med Hornby så rekommenderar jag High Fidelity, How To Be Good eller Falling Down. För ni har väl läst Fever Pitch?
tisdag 15 september 2009
Lägeskontroll
måndag 7 september 2009
Jobb + läsa = osant!
måndag 31 augusti 2009
Det regnar i Wimbledon
måndag 24 augusti 2009
Midsommarkransens drottning
fredag 21 augusti 2009
Jaha ..... Det är efteråt nu!
Kämpar fortfarande med Marylin Manson-boken. Vet inte ens om jag pallar läsa ut den; känns krystat och i efterhand påhittat - som om han själv vill framstå som killen hela vecka; ni vet den där som kom på allt och gjorde alla de där crazy tokiga grejerna. Lite Ignatius helt enkelt - galet och självgott. Exempel? Tja, boken börjar med berättelser om Manson och hans kusin som gömde sig bakom trappan när morfar (eller var det farfar?) runkar i en strumpa iklädd kvinnokläder. Och så fortsätter det med klosterskola och annat som byggde upp denna rebelliska artist. Hela tiden Manson i förgrunden och liksom hur han styr alltihop. Ibland lika fånigt som Gene Simmons bok Kiss & Make Up (underbar titel dock) där "jaget" tar på sig alla möjliga bedrifter, bl.a. hävdar den gode Simmons att han upptäckte Van Halen. Fast, Simmons bok var underhållande - Mansonboken känns bara förskönad (eller vanskapt?).
Det blir nog en Paulrud till. Eller kanske en dekare! Varför inte? Hur går det med läsningen POJKAR? Jag tror att jag läste s. 73 - 74 säkert fem sex gånger - och skrattade högt varenda gång.
lördag 15 augusti 2009
Rond 10: Som vi älskade varandra
torsdag 13 augusti 2009
Lite förberedelser utöver det vanliga
tisdag 11 augusti 2009
Give it away give it away give it away NOW
That's it for now! Läser just nu Marylin Manson biografin av Neil Strauss (The Dirt-författaren) och skriver kanske några rader om den senare, men jag säger "kasta er inte över den och förvänta er någonting i stil med utmärkta Cruesagan The Dirt.
Frisagajubileum 10:e boken
lördag 1 augusti 2009
Första kapitlet och jubileumskvällen
Vem ordnar spellista till Spotify med klassiska hårdrockslåtar?
Vem fixar extra gitarr till Guitar hero?
Vem kommer klädd som the Prince of Darkness?
Vem har skrivit en hårdrockslåt åt bokklubbens jubileum?
- Kanske alla gör en egen låtlista på vad just ni tycker är de 25 bästa hårdrockslåtarna från er uppväxt.
- Vi kanske ska ha maskerad. Vem är Ozzy, vem är Manson, vem är Hetfield, vem är Dee, vem är Ace, vem är Alice?
måndag 20 juli 2009
Skumtimmen Nattfåk och andra böcker
Erlend Loes "Gör vad du vill" är klar nu. En ganska platt bok i dubbel bemärkelse (200 sidor och tjatig som en skvallertidning) men att som manlig författare fånga en tjejs tankar på det här sättet ger spännande läsning, även om huvudrollstjejen är i killigaste laget och med en stor portion Loe inom sig. Boken lämnar mig ganska oberörd trots att den i slutskedet försöker sig på ett grandiost budskap; att livet är större än något annat, typ, eller?
Tärningsspelaren är på gång också där i dubbel bemärkelse = Dels för att jag har fastnat och kommer att avsluta den inom ett par dagar, dels för att det tog författaren drygt 100 sidor att nå essensen i storyn där man som läsare börjar fatta storheten. Trots den smått pornografiska "vinklingen" förlorar inte Rhinehart sin fokus på de psykologiska funderingarna kring mänsklighetens funktioner och boken upphör aldrig att förvåna. Somliga kapitel undrar man om han överhuvudtaget har material för att fortsätta skriva och andra kapitel känns det som att tankarna svämmat över ner genom fingrar, skrivmaskin och papper och knappt tillåts få den plats som de förtjänar. Spännande att se var detta slutar!!
Nästa vecka blir det "Dumskallarnas.." Vi ses alla dito!
fredag 17 juli 2009
Nattfåk
onsdag 8 juli 2009
Ska väl också ta och läsa några böcker
Annars har jag läst 70 sidor i Nattfåk och den håller stilen. Den kommer jag nog att läsa ut ganska snart. Annars har jag några ungdomsböcker på listan (jobböcker, som jag kallar dem) och den mest intressanta av dessa heter Den utvalde (info här). Har läst ett par sidor men ungdomsböcker är inte roliga att läsa - det skulle dock underlätta höstens arbete om jag tog tag i dessa böcker redan nu.
Sedan sneglar jag på Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson som ligger här på fönsterkarmen i Mariannelund och ser inbjudande ut. Det var den jag pratade om! Se info här! Annars har jag fullt upp med att fundera ut nästa bok. Har i nuläget ingen aning - men det bli antingen vår första kvinnliga författare eller något helt jävla supercrazy. Vad jag nu menar med det?
Se till och läs nu era jävlar - annars krossar jag knäskålarna på er, som en viss Okonkwo hade uttryck det hela.
tisdag 7 juli 2009
Några avslut...
Rond nio vinklar fram ett nytt grepp
måndag 15 juni 2009
Utöka eller konservera?
torsdag 11 juni 2009
Fullträff eller stolpe ut?
onsdag 10 juni 2009
Favoförfattare
tisdag 9 juni 2009
Favoritförfattare: Brett Easton Ellis
lördag 30 maj 2009
Musik att läsa till
Hör ett smakprov: http://www.youtube.com/watch?v=0UxS6r49OlY.
fredag 29 maj 2009
Skynda att älska
onsdag 27 maj 2009
Människohamn
måndag 25 maj 2009
Nytt bokval:
Boken skildrar Nigerias igbokultur och intresset uppstod för egen del tack vare att sambon är halvnigerian och just igbo.
Boken ska inte försköna eller idealisera Afrika och inte heller fördöma de vitas kolonialisering utan istället fånga konflikterna mellan skilda kulturer inom landet med all dess tvetydighet.
Detta är även tänkt som en revansch för Slavskeppet där många av oss tappade intresset för det mesta som hade en antydan till Afrika eller vad som nu snuddade vid dess kust. Spännande läsning för alla Etnografer där ute i Frisaga.
kommer strax
Havet ger. Havet tar och tar och tar!
fredag 22 maj 2009
Begrav min DVD vid Wounded Knee
onsdag 20 maj 2009
Kära medlemmar
fredag 24 april 2009
Nästa samtal?
Hög aktivitet
Jag undrar dock om det endast är Andreas och jag som besöker sidan? Det vore roligt att få läsa lite inlägg från Christian och Mauritz som jag vet har en hel del att dela med sig av. Vi borde utlysa en tävling eller något för att få igång aktiviteten hos våra få deltagare.
Vad säger ni?
torsdag 23 april 2009
Saker och ting som barnbarnen borde veta
Satans verserna
Det var här jag fann den. Halva halva priset! Vilket fynd... Salman Rushdies tre klossar i en stor överpretentiös box.
Säg något!
onsdag 15 april 2009
söndag 12 april 2009
En sista riktig kyss
söndag 5 april 2009
Tidsstudiemannen
fredag 3 april 2009
God morgon yxskaft
Nu har jag efter envist rotande bland berg av flyttkartonger givit upp och inhandlat en ny kopia.
Visserligen var jag trött, men förordet har jag nog läst totalt ca 3 ggr nu.
Haha nu är jag ändå sugen och taggad att kasta mig in i Mauritz förnäma bokval.
Trevlig helg!
onsdag 25 mars 2009
I Trygghetsnarkomanernas land
I trygghetsnarkomanernas land är skriven av David Eberhard och pryds med den sköna undertiteln "Sverige och det nationella paniksyndromet". Eberhard är överläkare och kriver faktiskt riktigt bra om curlingföräldrar och hur det kommer sig att en hel nation blir handlingsförlamad.
Har inte kommit speciellt långt in i boken men det är riktigt intressant, inte minst för oss som är föräldrar. För, hur kommer det sig att vi överlevt (eller kanske inte minst generationerna innan oss) då vi faktiskt cyklade utan hjälm eller gick utan vuxet sällskap till kompisen tio kvarter bort? Vi ramlade ner från träd och slog oss, och till råga på allt överlevde vi. Eberhard menar att vi har ett överdrivet behov av trygghet och att detta kan leda till just handlingsförlamning - se bara på svenska myndigheter efter tsunamikatastrofen.
Återkommer kanske då jag läst ut den - just nu kändes det bara som ett ganska vettigt boktips, som då inte nödvändigtvis måste vara av den skönlitterära sorten. Mer om boken hittar du här.
söndag 15 mars 2009
Den sista myten
Boken jag pratar om heter Den sista myten av Sigge Eklund. Den handlar om en bortglömd författare som en dag får ett anonymt samtal: vill han skriva en biografi om nyss avlidne B? Han tar jobbet och det hela utvecklar sig till en mycket märklig historia.
Sigge Eklund har skrivit många bra böcker, bl.a. Varulvsvalsen, men Den sista myten är nog den bästa - och en mycket märklig bok som förmodligen bjuder in till samtal. Läs mer här.
fredag 6 mars 2009
"Bitterfittan" Maria Sveland
Jag läste de 100 sista sidorna igår kväll när jag ändå inte kunde sova. Boken är så pass engagerande att den inte direkt hjälpte mig att bli trött. Den påverkar starkt och framkallar reaktioner och protester. Men väldigt snabbt veknar ens protester och man inser att det man just kände är precis det författaren var ute efter. Snyggt!
Tyvärr har jag läst den under en rätt lång period vilket gör att berättelsen blivit lite uppdelad och emellanåt svag. Möjligt att boken hade varit starkare om jag hade hela bokens innehåll färskt i pallet, boken ut. Jag kan rekommendera boken till er som vill grotta ner er i könsuppdelning, orättvisor och mer eller mindre trevliga genetiska drag.
Boken innehåller beskrivningar av både vackra relationer familjen emellan så som nattsvarta, ångestfyllda upplevelser som skär hämningslöst djupt i hjärtat.
En bok som egentligen alla borde läsa, när jag tänker efter.
onsdag 25 februari 2009
Bokrea
Sen hängde jag in Charles Bukowskis "Hollywood" och "Factotum" fast utan rea. Pocket är iofs rätt billiga från början. Safranboken var å andra sidan en fin hårdpärmad sak för 69 SEK, DET är ett fynd!
måndag 23 februari 2009
Efter fem ronder
Tre av de böcker vi läst är filmatiserade - jag har inte sett någon av dem, men det ska jag ta tag i - eller? Det kanske inte är bra att ta sönder illusionen med färdiga bilder? Men jag blir sugen på att se Allt är upplyst. Flyga drake har jag här hemma, men jag funderar på att strunta i den. Känns som om boken förtas av filmen på något sätt.
söndag 22 februari 2009
Rond 6 - Pölsan
onsdag 18 februari 2009
Hans Helighet Dalai Lama
Okej, jag har inte läst ut den ännu och det är inte en bok för Frisaga då den kräver rätt mycket energi. Vilket den verkligen gör men den får en att tänka. Vilket förvisso skulle passa Frisaga men jag skulle inte vilja läsa den under press. Ni kan ju läsa den som sidoprojekt och sen när alla läst den kan vi snacka lite om hans tankar då? Det kommer aldrig att hända inser jag men det vore ruskigt kul. Han har ju uppenbarligen en del vettiga åsikter som tål att diskuteras.
Håjta till om ni blir sugna.
tisdag 10 februari 2009
The Heroin Diaries
Det lustiga med den här boken är att Sixx faktiskt satte sig ner och förde dagboksanteckningar trots att han spenderade merparten av året hög som ett hus turnerandes i USA. Det känns lite som efterkonstruktioner - och att medförfattaren Ian Gittins fått skarva en hel del för att få ihop det (eller "fylla igen luckorna" som det heter på bokens baksida).
Det finns underhållande delar i den här boken, och vad som är sant är svårt att säga, men det står klart att Motley Crue och inte minst Nikki Sixx förvandlades till nerknarkade skitstövlar då de slog igenom - och 1987 hade mycket väl kunnat vara deras sista år tillsammans, inte bara för att Nikki Sixx tog en överdos, dog och återupplivades av Slashs flickvän, utan även för att plattan Girls Girls Girls var så in i helvete dålig. Men av någon anledning fick de till några hits och tog sig sedan vidare och lyckades bli ännu större några år senare. Ha, ja ... världen är allt bra underlig. (Kul nördfakta är att MC på 90-talet lyckades övertala dåvarande VD:n för Elektra att köpa loss mastertaperna till sina studioplattor, vilket Elektra gick med på eftersom de ansåg att bandets karriär var över - ett tilltag de säkerligen ångrar idag).
måndag 2 februari 2009
En hjärtformad ask av Joe Hill
Denna gång blir det just skräckgenren. Och texten på baksidan av Joe Hills debut En hjärtformad ask talar för att den ska bli kattleksak, det spelar ingen roll att New York Times kallar den "egensinnig och intelligent" - den innehåller alldeles för många delar där mitt inre skriker "åh nej". Jag menar, kolla följande: huvudpersonen är en rik avdankad rockstjärna som dragit dig tillbaka på sin gård. Åh nej! Där bor han tillsammans med flickvännen Georgia, en ung gothtjej som han döpt efter delstaten hon växte upp i (tidigare var han tillsammans med Florida). Åh nej! Han har två hundar som heter Angus och Bon. Åh nej! (AC/DC-connection?) Han gillar det ockulta och har en stor samling föremål hans fans skickat till honom. Åh nej! Han köper en vålnad via Internet. Åh nej! Det visar sig att vålnaden i allra högsta grad existerar och är allt annat än trevlig. Ha!
Så är det, men när jag läst tre kapitel kan jag inte sluta - det är någonting som håller mig kvar. Det må vara fånigt med en vålnad levererad tillsammans med en kostym i en hjärtformad ask, men det funkar faktiskt. Det visar sig också att det hela inte är en slump, dvs att just Jude (ja, rockstjärnan alltså) köpt vålnaden. Det utvecklar sig till en riktigt bladvändare (för att använda en sliten term) och nu har jag på bara två dagar läst över 200 sidor. Kan inte sluta!
Det är inte speciellt välskrivet men långt ifrån dåligt - mitt emellan. Min första tanke är Stephen King, och det är ju lustigt för när jag efter hundra sidor kollar upp Joe Hill på nätet visar det sig att det är en pseudonym - han är nämligen son till Stephen och Tabitha King. Det var först när han lyckats på egen hand som han röjde sin identitet. Lustigt, det är nästan så att jag känner mig lurad.
Nåja, det här är inget litterärt mästerverk men om du är ute efter spänning med en vålnad i form av en gammal man som plötsligt dyker upp sittandes på en stol med huvudet nerböjt längst bort i korridoren så är det här någonting för dig. Han talar med de döda, svänger sin pendel i forma av ett rakblad och guldkedja. Hundar som skäller, lite rockanekdoter och en elak jävla vålnad som bara vill döda. That's it - och det funkar!
Nej, nu ska jag ta och läsa ut boken.
fredag 30 januari 2009
Tre läsare är fler än två lärare
Hur ska vi hantera trycket på medlemsskapet?
Ska vi släppa in folk och låta alla ha lika tunga tyckarposter?
Ska några, vi tre, sitta på stolarna och de andra på pallar?
Det finns många lösningar på detta. Jag tror att vi måste begränsa oss på något sätt för att få det här att fortfarande vara en rolig och trevlig grej. Blir vi för många kommer det sluta illa. Hur många som helst kan ju läsa samma böcker som vi, det är klart. Men det som är flaskhalsen är träffarna och bokväljandet. Ska vi vara priveligerade att få bestämma böcker? Sen får alla som vill hoppa på? Ska vissa bara få säga sitt på bloggen?
Jag vet inget... ge respons dudes, vi har en bra sak på gång här.
fredag 9 januari 2009
Den Hemliga Historien - Donna Tartt
Bokens handling i sig mins jag inte mycket av. Det jag mins tydligt är känslan den provocerade fram och framförallt beroendet. Skulle jag läsa den för första gången idag vet jag inte vad jag skulle tycka. Jag har bestämt mig för att inte riskera något och därför låta bli en andra läsning. Man ska inte peta i skiten för då börjar det lukta.
En kort beskrivning av handlingen kan jag våga mig på.
Den handlar om en pojke(från en fattig familj) som tar sig in på en internatskola och studerar historia. Han upplever en massa underliga saker tillsammans med sina klasskompisar, mycket tack vare deras flummiga proffessor som helt klart bidrar.
En "måste bok" tycker jag.